Preguntes freqüents:
Què és la Neurociència?
La neurociència és l’estudi del sistema nerviós, com es desenvolupa, la seva estructura i què fa. L’objectiu de la neurociència és comprendre com funciona el sistema nerviós per produir i regular les emocions, els pensaments, les conductes i les funcions corporals bàsiques.
El seu estudi se centra en el cervell i el seu impacte en el comportament i les funcions cognitives (del pensament), però també en què passa amb el sistema nerviós quan les persones tenen trastorns neurològics, psicològics o del neurodesenvolupament.
Què és el Neurofeedback?
És un entrenament on treballem les teves freqüències cerebrals. És a dir, una tècnica a través de la qual podem modular l’activitat elèctrica del cervell en diferents àrees, aconseguint un funcionament cerebral més eficient. Per fer-ho, mostrem al cervell com està funcionant en aquestes àrees i el recompensem quan canvia els seus patrons cap a uns de més estables i eficients.
Per a què serveix entrenar la ment?
Podem abordar l’ansietat, l’estat d’ànim baix, el dèficit d’atenció, la impulsivitat, els problemes de conducta, l’estrès, la manca de claredat mental, l’insomni, les migranyes i un llarg etcètera. És una tècnica que abans estava reservada a professionals i esports d’elit. Ara qualsevol persona que vulgui potenciar les seves capacitats cerebrals i millorar la seva qualitat de vida pot utilitzar-la: estudiants, opositors, alts executius, artistes, esportistes i qualsevol persona que vulgui sentir-se millor i treballar en el seu benestar físic i emocional.
Com funciona l'entrenament cerebral?
Mitjançant uns sensors no invasius al cuir cabellut, recollim l’activitat elèctrica del cervell. Amb aquesta informació, dissenyem un entrenament personalitzat perquè el cervell aprengui a autoregular-se i funcioni de manera més eficient i sana. És com un termòstat: el cervell rep feedback i ajusta els seus patrons per millorar el seu rendiment.
Quantes sessions necessito?
Cada cervell és únic i, per tant, la resposta als entrenaments pot variar segons la persona i els seus objectius. En general, els primers canvis comencen a notar-se entre la quarta i la sisena sessió. Tanmateix, algunes persones poden experimentar millores en l’energia, el son o l’estat d’ànim ja des de les primeres sessions.
Per consolidar els beneficis i assolir resultats duradors, es recomana realitzar un mínim de sessions. La durada total del protocol s’adapta a l’evolució individual de cada cas, i en alguns casos poden ser necessàries més sessions per assolir els objectius desitjats.
Els resultats són persistents?
Sí, els resultats són duradors, ja que aquest entrenament promou canvis en l’activitat cerebral i estimula la neuroplasticitat, ajudant el cervell a aprendre noves formes d’autoregulació. Tot i això, es recomana fer sessions de manteniment per reforçar els avenços, especialment en moments d’estrès o canvis importants.
El Neurofeedback és adeqüat per a tots les edats?
Sí, el neurofeedback és adequat per a persones de totes les edats, des de nens fins a adults grans. L’enfocament i els objectius de l’entrenament s’adapten segons l’edat i les necessitats específiques de cada persona. És important fer una avaluació prèvia per garantir la seguretat i l’efectivitat del procés.
Hi ha un límit de sessions?
No, no hi ha un límit de sessions. La ment, igual que el cos en l’esport, es reforça i s’expandeix amb l’entrenament constant. Com més la treballes, més millora la seva capacitat d’autoregulació i rendiment, tal com passa amb l’entrenament físic.
Puc tenir efectes secundaris?
No s’han detectat efectes negatius associats a l’entrenament de freqüències. Es tracta d’un tractament no invasiu, no farmacològic i sense efectes secundaris. En alguns casos, pot aparèixer una lleugera tensió o mal de cap després d’una sessió, però sol desaparèixer al cap de poques hores.
Què pot interferir durant els entrenaments cerebrals?
La manca de constància en el tractament és un dels principals factors que poden influir negativament en els resultats. Per això, és fonamental seguir la freqüència de sessions recomanada per tal d’afavorir una evolució positiva i assegurar que els beneficis obtinguts es mantinguin en el temps.
El Neurofeedback té base cientifica?
Sí, el Neurofeedback compta amb un ampli suport científic, especialment en àrees com el tractament del TDAH, l’ansietat, la depressió, l’insomni i el maneig del dolor crònic.
Organitzacions com la ISNR (International Society for Neurofeedback and Research) i la AAPB (Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback) reconeixen el Neurofeedback com una intervenció basada en l’evidència científica. A més, diverses investigacions en neurociència i neuroplasticitat han demostrat que el cervell pot reorganitzar-se i millorar el seu funcionament gràcies a aquest tipus d’entrenament.
És segur el neurofeedback?
Sí, el neurofeedback es considera segur. Es basa en tècniques no invasives per mesurar i entrenar l’activitat cerebral, i no implica l’ús de medicaments ni procediments quirúrgics.
Tothom pot entrenar el seu cervell?
Sí, gairebé qualsevol persona pot beneficiar-se de l'entrenament cerebral mitjançant neurofeedback. Aquesta tècnica és versàtil i pot utilitzar-se tant per tractar condicions com el TDAH, l’ansietat, la depressió o els trastorns del son, com per millorar el rendiment cognitiu en esportistes i professionals.
Tanmateix, és important realitzar una avaluació prèvia per tal de personalitzar l’enfocament segons les necessitats individuals. Les persones amb condicions mèdiques greus han de consultar amb un professional abans de començar.
Si prenc medicació, és compatible?
Sí, l’entrenament cerebral és generalment compatible amb la medicació. Tot i això, és fonamental consultar prèviament amb un metge. El neurofeedback pot complementar el tractament mèdic i millorar-ne els resultats, sempre que es realitzi sota la supervisió d’un professional qualificat.